Aoshima

Huisdieren uit het buitenland

Japanse katteneiland

Toeristen vinden massaal hun weg richting een klein Japans eiland genaamd Aoshima. Oorzaak hiervoor is de grote hoeveelheid wilde katten die leven op het eiland. De verhouding tussen mens en kat is daar momenteel 1:6.

Aoshima

Aoshima is een 1,6 kilometer lang eiland in Japan. Mensen trokken zo’n 380 jaar geleden voor het eerst richten het eiland. Ze stichtte er een klein vissersdorp en namen enkele katten mee om de muizenplaag aan boord van de vissersboten te bestrijden.
Rond 1945 woonden er ongeveer 900 mensen op het kleine eiland, op dit moment zijn daar nog zo’n 20 bewoners van over. Alle bewoners zijn gepensioneerd en in een leeftijd van 50 tot 80 jaar. Het aantal katten ligt echter rond de 120!

Mag een dier uit het buitenland mee naar Nederland?

In alle landen zijn huisdieren te vinden maar zo nu en dan vindt men een bijzonder geval. Is het toegestaan om een dier mee terug naar Nederland te nemen?
Het meenemen van een dier uit het buitenland is toegestaan, mits er aan enkele regels wordt voldaan. Welke regels er gelden zijn afhankelijk van het soort dier en van het land van herkomst.

Binnen de Europese Unie

Als u een hond, kat of fret uit een land binnen de EU mee naar Nederland wilt nemen zijn de volgende regels van toepassing om hondsdolheid tegen te gaan:

  • Het dier moet minstens 15 weken oud zijn
  • Het dier moet op een leeftijd van 12 weken zijn ingeënt
  • Tussen het importen en inenten moet minimaal 21 dagen zitten
  • Het dier moet gechipt zijn en voorzien van een dierenpaspoort

Hond registreren

Vanaf 2013 is het verplicht om een hond binnen 14 dagen na importeren te laten registreren.
Wanneer u een klein knaagdier, konijn, vogel, vis of reptiel uit een EU land wilt importeren gelden daarvoor geen veterinaire eisen. Voor niet commercieel vervoer uit een EU land is in de meeste gevallen een gezondheidsverklaring van een dierenarts voldoende.

Vanuit buiten de Europese Unie

Wanneer u een dier van buiten de EU naar Nederland wilt importeren kunt u het beste kijken op de volgende pagina van de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.