Bergwandelingen maken? Lees eerst deze tips!

Bergwandelen wordt steeds populairder in Europa. Berg wandelen kan je ook als sport zien, het is best intensief en je hebt ook speciale gereedschappen nodig. Als je boven de hoogte van 3000 meter komt kun je het beter berg beklimmen noemen, daar groeien dan ook geen planten en is er weinig leven.

Uitrusting en voorbereiding van een bergwandeling

Om veilig in de bergen te kunnen wandelen, is het raadzaam om goed schoeisel te dragen. Ook is goede kleding noodzakelijk om te beschermen tegen slecht weer. Behalve goede wandelkleding moet het regenpak kunnen doorademen en voldoende warme reservekleding is ook een vereiste, ook al ga je onder goede weersomstandigheden wandelen. Weer in hooggebergtes kan van het een op andere moment zomaar omslaan. Als het weer ineens om is geslagen wordt de moeilijkheidsgraad en het gevaar plotseling een stuk groter.

Als je in de zomer een wandeling wil maken door de bergen zul je over een hele goede conditie moeten beschikken. Dot train je door lange afstandwandelingen te maken, te fietsen, cardiotraining en hardlopen. Ook is het handig om minimaal één wandelstok mee te nemen. Dit kan erg van pas komen tijdens steile afdalingen. Ook maakt het het wandelen een stuk lichter. Ook zijn een goed gedetailleerde wandelkaart, kompas en hoogtemeter een vereiste.

Door ervaren bergwandelaars wordt aanbevolen om vroeg in de morgen te klimmen als het net daglicht is en als de omstandigheden goed zijn. Zo is de route die men wil afleggen meestal haalbaar met een veiligheidsmarge voor onvoorziene omstandigheden. Plan ook je wandeling goed in. Vaak liggen in toeristische gebieden veel berghutten.

Gevaren

In de bergen kunnen zich zeer snel wolkenBergwandeling ontwikkelen en de wandelaar verrassen. Dus volg daarom ook de weer ontwikkelingen heel goed. Bij twijfel is het verstandig om de lokale bevolking te raadplegen. Ook is het verstandig om door te geven aan de accommodatie waar je verblijft de route door te geven die je gaat bewandelen.

Op de foto zie je een plotselinge wolk ontwikkeling

Ik hoop dat ik voldoende informatie heb gegeven en dat ik u heb geholpen!